There was an error in this gadget

Followers

try klik music note sebelah doraemon ni...hu2

Monday, February 20, 2012

ilmu dan hati...

Assalamualaikum…salam buat rakan2 khaz yang jauh mahupun yang dekat…especially yang sama2 membesar dengan khaz…yang sama2 SUFFAH dengan khaz…yang sama2 ‘dak bajet’ dengan khaz…

Baca blog member kelas masa sekolah duluasyik cerita pasal zaman sekolahx habis2 kan bak kata merekalagi2 kalau cerita pasal kawatmemang x habissetelah tamat belajar dan bawa haluan masing2semua mainkan peranan masing2 lah kan


Apa yang khaz nak cerita kali nipasal persediaan dulu yang menjadi tanggung jawab pada masa sekarangwahh macam complicated jeoklah senang kata macam nidulu kat sekolah belajar macam2 bendadari yang dalam buku sampailah luar bukuada jugak yang x ada dalam buku pun belajar jugakuntuk apa??? Persediaan bagi menghadapi masa depantapi x semua yang kita belajar akan kita hadapinyabiasanya aplikasi daripada belajar tu lah yang akan kita lalui

Rasanya macam complicated jugak daripada tadioklah khaz bagi contohkat sekolah dulu khaz didedahkan dengan suasana yang berbentuk keislamanbangun awal2 pagi untuk solat subuh dan baca mathurah berjemaahthen solat2 yang lain pun berjemaah jugaklepas tu siap ada usrah pulak tiap2 minggubukan tu jekuliah subuh, maghrib dan jugak kuliah jumaattiap hari ahad ada pulak gotong-royong

qiamullail x ketinggalan...gambar hiasan semata...
Selalu sangat dengar…kitorang yang didedahkan dengan ilmu yang bermacam2 ni…dengar ceramah…kuliah…ikut usrah…penceramah akan cakap…’’apa2 yang kamu lalui sekarang ni sebenarnya persediaan nak menghadapi dunia luar yang mana lebih hebat dan dahsyat tentangannya..’’ pada masa tu memang khaz dengar macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri…tapi sekarang ni khaz faham kenapa penceramah cakap macam tu…

Masa kat sekolah dengar ceramah…baca artikel pasal couple…so dah tahu pasal hukumnya…kat sekolah jugak dibagi amaran…lepas tu cari pulak siapa2 yang couple…masa tu ada orang boleh tegur silap salah…tapi bila kat luar…dah habis sekolah…masuk university…ada ke siapa2 yang sibuk2 nak tegur kalau ada buat silap…susah nak jumpa…semua dah sibuk dengan assignment…report…praktikal…siapa yang nak tegur??? So semua tu bergantung pada diri sendiri…kalau tahu baik buruknya bolehlah buat keputusan sendiri…berdasarkan ilmu yang dapat…tu lah sebabnya didedahkan masa sekolah dulu…

Bukan sekadar couple jetu contohlain contoh macam tutup auratpergaulan sesama kawan2banyak lagihakikatnya ianya masalah kritikal yang sering melanda golongan remajaselain dapatkan ilmu untuk buat keputusanianya untuk kekuatan hati jugaknak bagi iman kita ni kuatsolat jemaahbaca al-Qurandengar majlis ilmusalah satu tujuan buat semua2 tu nak bagi hati ni kuatapa2 yang dibuatdipikirsemuanya ikut imanbukan ikut selera suka hati
mari menutup aurat!!!
Sebenarnya khaz nak cerita pasal kenapa masa khaz kat sekolah dulu kena dengar ceramah…solat jemaah…baca al-Quran…khaz x tahulah dah jawab belum soalan tu…kalau apa2 yang khaz cerita kat atas ni x menjawab soalan…khaz minta maaf ye…situasi kat sekolah ni bukan khaz je yang kena…khaz pasti dan yakin…siapa2 yang duduk asrama mesti ada aktiviti2 macam tu kan…yang x duduk asrama mesti ada jugak…sikit sebanyaklah…kalau dah sekolah of course ada aktiviti2 tersebut…harap faham sendirilah ye…

Akhirnya khaz nak berpesan…khaz ni pun manusia…sifat manusia tu lupa…so khaz pun x terlepas dari membuat kesalahan…iman manusia ni x tetap…macam khaz ni jugak…bukanlah hebat pun…kadang2 khaz risau…kalau2 hati khaz ni dah keras…risau jugak kalau hati ni dah bertambah gelap…susah…susah kalau dah sampai tahap hati keras ni…harap2 hidayah Allah bolehlah sampai pada hati khaz dan jugak kita semua…wassalam…^o^

Tambahan: manusia ni lemah…tapi x semestinya hati kena lemah jugak…macam mana yang dikatakan hati yang kuat ni??? Khaz x pro nak terangkan bab ni…tapi yang khaz paham…x tunduk pada nafsu dan godaan syaitan…

2 kritikan (+add yours?)

elsyhamee said...

dah lame tak qiamulail...
hummmm

Khazinatul Asrar said...

jom sme2 wat qiam nnt...
hu2