There was an error in this gadget

Followers

try klik music note sebelah doraemon ni...hu2

Thursday, February 9, 2012

entry tertinggal 3...

Ketupat eiduladha…

Assalamualaikum...hari tu…5 november 2011…khaz balik rumah sebab dah cuti tengah sem…cuti ni jugak nak menyambut eiduladha…pagi sabtu tu khaz balik rumah…petangnya pulak kecoh2 ayah khaz nak buat ketupat untuk raya kali ni…terasa meriah sikit raya dengan ketupatkan…selalunya raya dengan nasi dalam peket tu…kebetulan…dan kebetulan jugak khaz dah terlupa macam mana nak anyam ketupat ni…maklumlah dah lama tinggal…since form 3…mana lah ada masa nak revise balik…tapi dalam masa kelam kabut tu jugaklah khaz revise…pergilah bukak laptop search ‘cara menganyam ketupat’…macam2 result lah yang keluar…


Bukan je result yang macam2…jenis2 ketupat pun macam2 jugak…ada yang paham sikit…dan ada jugak yang x paham langsung…ketupat apa ni…

Akhirnya setelah lama meng’search’ dengan bantuan pakcik google…dapat jugak khaz siapkan satu ketupat…bez3 kalau jadi buat…he4 then khaz anyamlah banyak2 lagi…

Kat bawah ni ada gambar macam mana khaz anyam ketupat…tersimpul2 tangan khaz macam daun tu jugak…paham2 sendirilah siapa yang nak belajar tu…option lain…mintak tolong pakcik google ye…he3
part mula2 yang susah sikit...kena buat macam tikar tu...
part senang bila dah dapat buat part susah tu...he3
dah nak siap...tinggal bahagian tapi tu je lagi...
kemas2kan...bagi jangan longgar sangat and ketat sangat...sentuhan terakhir...hu2
ketupat x jadi lagi selagi x masuk beras dan jadi nasi...dihidangkan bersama rendang or kuah kacang...hebat3...^o^

Sebenarnya seronok kalau pandai buat ketupat ni…apa2 pun trylah sendiri macam mana nak buat…macam buat tikar tu…he3 oklah sampai sini je entry ketupat ni…nak wish eiduladha memang dah lama terlepas…so insyaAllah next year ok…wassalam ^o^…

Tambahan:tahu buat ketupat x??? rasa nasi dalam ketupat and nasi dalam peket x sama tau…nak tahu try lah sendiri…he3